Jätehuollon perusmaksu on piilovero

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin syyskokouksen julkilausuma:

Jätehuollon perusmaksu on piilovero

 

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on kaivanut naftaliinista lisärahastuskeinon: jätehuollon perusmaksun. Perusmaksulla kuitattaisiin nykyisin maksuttomista jäteneuvonta- ja valistuspalveluista aiheutuvat kulut. Perustelu on nurinkurinen, kun otetaan huomioon, että perusmaksu lankeaa kaikkien kiinteistönomistajien maksettavaksi jätteen määrästä riippumatta. Maksulla ei siis ole jätemäärän vähentämiseen kannustavaa vaikutusta eikä muutakaan ekologista vaikutusta. Entinen Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta hylkäsi perusmaksun vasta kolme vuotta sitten joulukuussa 2013.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri katsoo, että jätehuollon perusmaksu on käytännössä piilovero kiinteistönomistajille. Vero naamioidaan nimeämällä se ”perusmaksuksi”. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri ei hyväksy tällaista rahastusta. Lisäksi piiriyhdistys pitää perusmaksun laillisuutta kyseenalaisena. Jätelain 20 § sanoo yksiselitteisesti, että jätteen alkuperäinen tuottaja taikka nykyinen tai aiempi jätteen haltija vastaa jätehuollon kustannuksista. Kaikille samanlaisena lankeava perusmaksu on tämän lakiin kirjatun periaatteen eli aiheuttajaperiaatteen hengen vastainen. Myös muualla maakunnan alueella käytössä olevasta perusmaksusta on luovuttava.

Kiinteistöliiton vertailun mukaan jätehuoltokustannukset ovat alueella jo nyt valtakunnan keskiarvoa korkeammat. Kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden keräämillä jätemaksuilla ei tosiasiallisesti kyetä pienentämään jätemaksuja ja toteuttamaan ilmaista neuvontaa.

– Jätehuoltolaskun yksipuolinen kasvattaminen ilman takeita palvelun parantumisesta ei sovi perussuomalaiseen linjaan. Sitä paitsi perusmaksu ei kohtele eri asumismuotoja tasapuolisesti. Perussuomalaiset ovatkin useissa kunnissa asettuneet johdonmukaisesti vastustamaan perusmaksua, sanoo Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Aso.

 

12.11.2016
Perussuomalaisten Varsinais-Suomen Piirin syyskokous.

Lisätietoja antaa Janne Aso.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa