Valtuustoaloite Laboratorioiden näytteenottopalvelut on tarjottava lähipalveluina myös pienemmissä kunnissa

Mitä lähempänä toisiaan palvelun tarvitsija ja palvelu ovat, sitä paremmin pystytään täyttämään asiakkaan tarpeet. Samalla asiakkaan matkakustannukset ja matka-aika vähenevät. Kustannukset kasvavat enemmän, jos asiakas on lapsi tai vanhus, joka tarvitsee vielä saattajan.
Turku tarjoaa laboratoriopalveluja useassa toimipisteessä pienellä alueella. Maaseutukunnissa laboratoriopalveluja (esim. verikokeet ja ekg) tai lääkäriaikaa ei ole riittävän nopeasti saatavilla tai ollenkaan varattavissa eikä kansalaisten tasapuolinen terveyspalveluiden saatavuus toteudu.
Laboratoriossa on yleensä käytävä työpäivän aikana ja siihen käytettävä aika korvattava työnantajalle takaisin. Käynnit maakunnasta Tyksiin vievät kohtuuttoman paljon aikaa ja lisäävät palvelujen hankkimisesta aiheutuvia terveydenhuollon kustannuksia. Monesti näiden palvelujen käyttämiseksi vanhusten ja liikuntarajoitteisten osalta tarvitaan kelataksi inva-varustein. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on ollut vaikeuksia hoitaa maksut näistä palveluista ajallaan taksiyrittäjille, mikä on vaikuttanut taksiyrittäjien talouteen heikentävästi.
Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että Varhassa ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin laboratoriopalveluiden saatavuuden parantamiseksi ja lähikuntien asukkaiden muiden lähiterveyspalveluiden turvaamiseksi. Esitämme että Turkuun ei tarvita vierekkäin sijaitsevia terveysasemia, koska alueella toimii joukkoliikenne. Sen sijaan maaseudun elämä ja hyvinvointi on turvattava ja terveysasemia tulee löytyä laboratoriopalveluineen jokaisesta maaseutukunnasta.
Turussa 19.4.2023
Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa